Geplaatst op

Bockbier, het mag weer!

De tijd voor Bockbier is weer aangebroken!

BOURGONDISCH GENIETEN

Buiten is het op dit moment nog niet te merken, maar de herfst is vanaf vandaag officieel van start. Dit betekend dat de dagen beginnen te korten, de bladeren gaan vallen en natuurlijk het belangrijkste: het bockbier mag weer op tafel! Halverwege september begint het al bij veel brouwers en bierdrinkers weer te kriebelen, de tijd van het bockbier is aangebroken. Maar wat is bockbier nu precies en met welke recepten kun je bockbier goed combineren?

De historie van bockbier reikt al eeuwen ver. Bockbier is van oudsher een Duitse soort bier en is ontstaan in de 17e eeuw in Beieren. Een brouwerij uit de Duitse bierstad Einbeck heeft het bedacht. Het was direct een groot succes: tot ver buiten de stadsgrenzen werd het bier geëxporteerd. In 1868 werd het bier voor het eerst in Nederland geïntroduceerd. Vanaf dit moment begon de verkoop van bockbier, maar het werd pas echt populair rond 1978.

Er bestaan twee verschillende versies van bockbier. Je hebt lentebock die zoals de naam al zegt vooral in het voorjaar wordt gedronken, deze is vaak ook licht van kleur en heeft een vrij laag alcoholpercentage. De andere variant is natuurlijk herfstbock. Deze is vaak donker van kleur en kan in percentages verschillen tussen den zes en negen procent.

WAT IS NU HET LEKKERSTE BOCKBIER?

Afgelopen jaar hebben de mannen van Dudes en Donts een artikel geschreven over het lekkerste bockbier. Hierbij hebben zij 16 verschillende bockbieren getest op onder andere kleur, geur, smaak en (na het testen) het design van het flesje. Het minst goede bockbiertje was het Bokbier van brouwerij Jopen. De Dudes zeggen hierover:

De kleur van het bier is goed rood, maar wel erg troebel. Hierdoor oogt het niet smakelijk. De geur is erg muf, dus dat nodigt niet uit om een slok te nemen. De smaak is zeer matig en een muffe nasmaak blijft achter in je mond. Cijfer: 4. Wat wel erg opvallend is, is dat het bockbier van Jopen bij de website van Bierista op nummer 1 staat. Daar krijgt hij een 7,6, en wordt hij omschreven als onderscheidend, perfecte smaak en fruitig. Wij hebben hem zelf nog niet geproefd, maar daar komt snel verandering in!

De Gulpener, Gerardus en Steenbrugge bockbieren scoren allemaal vrij hoog met gemiddeld een 7. Toch moeten ze één biertje achterwege laten: het bockbier van Brand, met een 8 als cijfer. De smaak is perfect, alleen de kleur is erg licht. Aldus de Dudes.

WAT KOST BOCKBIER?

Uiteraard verschillen de prijzen van bockbier. De supermarkt prijzen variëren ongeveer van €0,80,- en €2,00.-. Een gewoon flesje Pilsener kost volgens de Albert Heijn gemiddeld €0,70,-. Voor een klein beetje meer heb je dus een heerlijk speciaalbiertje!

WAT EET JE BIJ BOCKBIER?

Doordat bockbier een seizoensproduct is past het ook zeer goed bij de herfst en winterse gerechten die we kennen. Denk hierbij aan een heerlijke stamppot bijvoorbeeld. Dit is vaak goed te combineren met het seizoensbiertje! Naast stamppot is bockbier ook heerlijk in combinatie met paddenstoelen of een kaasplankje. De aroma’s van het bier en de kaas versterken elkaar namelijk op een geweldige manier!

Ook is bockbier een heerlijk recept voor een huisgemaakt stoofpotje, probeer dit eens als alternatief voor rode wijn! En ja ook bij het toetje past een heerlijk bockbiertje! Chocola is namelijk een enorm goede match met bockbier, de karamelsmaak van het bockbier en de zoetigheid van de chocolade zijn een match made in heaven.

Als dat niet smullen wordt?!

HOE SERVEER JE BOCKBIER?

Tip: serveer bockbier in een tulpglas zo heeft de warmte van je hand minder effect op het bier en blijven de aroma’s beter in het glas!

WAAR KOOP IK BOCKBIER?

Krijg je er al zin in? Mooi! Ook in jouw bestelling kunnen wij Bockbier verstoppen!