Je zou het eens moeten proberen, al is het alleen al om kennis op te doen: je eigen bier brouwen. Met een simpel startsetje van nog geen 50 euro kan je al aan de slag.
Stap 1: De voorbereiding
Als je van start wil gaan met het brouwen van je eigen bier is het verstandig om je eerst in te lezen in het brouwproces. En natuurlijk moet je ook bepalen welk soort bier je gaat brouwen. Hiervoor zijn verschillende dozen beschikbaar waar het grove werk al voor je gedaan is. Dit scheelt naast moeite ook tijd, zo kan je nog sneller genieten van je bier!
Wat heb je nodig om bier te brouwen?
Om bier te brouwen moet je het een en ander in huis halen. Vaak heeft een startsetje alles wat je nodig hebt. Wil je het toch liever los kopen, dan heb je dit nodig:
– Gistemmer met een kraantje voor het afbottelen van de flesjes
– Een waterslot voor het afsluiten van de gistemmer
– Mout
– Gist
– Hop
– Een grote pan
– Een thermometer
– Enig geduld
Stap 2: Maischen
Wanneer je alle ingrediënten in huis hebt gehaald kan het echte werk beginnen: het Maischen. Maischen is kortgezegd het omzetten van zetmeel in suikers. Om te kunnen maischen heb je een grote pan nodig. Deze pan vul je vervolgens met water (de hoeveelheid staat vaak in het bijgeleverde boekje). Verwarm het water vervolgens tot de aangegeven temperatuur. Pas als het water de aangegeven temperatuur bereikt heeft, voeg je de mout toe aan het water. Vanaf dit moment heet het water ook niet meer het water maar het beslag. Je zal de temperatuur goed moeten meten tijdens het maischen, controleer daarom regelmatig of je beslag op temperatuur is.
Stap 3: Filteren
Nadat het maischen is voltooid moet er gefilterd en gespoeld worden. Werk hierbij nauwkeurig en snel. Teveel schommelingen tijdens het overgieten zorgen voor oxidatie. Oxidatie geeft een nare en zure smaak aan je bier, dit wil je in de meeste gevallen absoluut niet hebben! Zorg er ook voor dat al het materiaal “steriel” is. Bacteriën kunnen de smaak namelijk ook negatief beïnvloeden. Vaak zit er een speciaal schoonmaakmiddel bij jouw brouwpakket.
Giet het beslag zorgvuldig over in een andere pan. Gebruik hiervoor een zeef zodat er zo min mogelijk bostel (overgebleven mout) in je suikers en eiwitten komt. TIP: Bak een lekker brood van je overgebleven bostel! Je bent nu klaar met filteren.
Stap 4: Het koken van de wort
Hetgeen wat je in de vorige stap hebt afgegoten heet vanaf nu wort. De wort gaan we nu samen koken met de hop. Het ligt helemaal aan je bier wanneer de hop toegevoegd moet worden aan de wort. Bekijk hiervoor wederom het bijgeleverde boekje. Hop die aan het begin wordt toegevoegd geeft een bittere smaak, hop die aan het einde wordt toegevoegd zorgt voor de geur het aroma.
Je mag de wort enige tijd flink laten koken, maar niet te lang: dan houd je vaak niet veel over. Zorg er hier weer voor dat je steriel werkt!
Stap 5: De gisting
Je bent goed bezig in het brouwproces! Nu volgt de volgende, en tevens langste stap: De gisting. Dit proces zorgt voor de alcohol en koolzuur in je bier. Als de wort op kamertemperatuur is, giet je (met een vergiet) deze over in de steriele brouwemmer. Voeg hierbij het gistzakje toe aan de wort. Zorg ervoor dat je de gist goed verspreid over de wort. Dit kan je doen door middel van roeren met een garde. Doe vervolgens de deksel inclusief waterslot op de emmer en zet hem weg op een kamer met stabiele kamertemperatuur. Zorg ervoor dat de onderkant van het waterslot het bier niet raakt!
Na een aantal uur (10 – 20) zullen er bewegingen zichtbaar zijn in het waterslot. Je bier is zich nu aan het voorbereiden op het bottelen! Dit proces duurt zon 2 á 3 weken. Je moet zelf even in de gaten houden wanneer het proces stopt, dit is namelijk niet altijd hetzelfde.
Stap 6: Het bottelen
In deze stap is je bier klaar om gebotteld te worden. Zorg hierbij dat je voldoende schone flesjes hebt. Maak de flesjes van te voren schoon met een speciaal schoonmaakmiddel. Als je zelf geen flesjes hebt, kan je die hier kopen.
Je kan ervoor kiezen om je bier rechtstreeks uit de emmer over te gieten. Hierbij heb je wel kans dat er veel drab mee komt, en dat vinden de meeste niet lekker. Het beste kan je dus je bier vanuit de emmer overgieten in een pan om zo min mogelijk drab achter te laten. Indien je voor directe afbotteling kiest vul je de flesjes één voor één af met het aftapkraantje. Voeg bij elke fles nog een klein beetje suiker(water) toe. Dit zorgt voor de goede verhouding van koolzuur en alcohol. Druk vervolgens de dopjes op de flessen en zet je bier in een donkere ruimte gedurende twee weken.
Je bier is nu klaar! Tijd om te proeven. Als de smaak nog niet optimaal is kan je een aantal flesjes langer bewaren. Indien deze lekkerder smaken weet je de volgende keer dat je iets langer moet wachten.
Wil je liever korter wachten?
Bestel dan een van onze bierboxen: gegarandeerde lekkere biertjes voor een zachte prijs!