Ipa bier foodpairing

Tips voor het combineren van eten en drinken voor IPA-bier

IPA is een acroniem voor India Pale Ale. Het is een populair bier in Engeland en delen van de Verenigde Staten. Een IPA heeft een sterk bittere smaak en aroma in vergelijking met een traditioneel bittertje. De bitterheid van een IPA komt door de hoge concentratie hop die gebruikt wordt in het brouwproces. Hop geeft een sterke smaak en aroma aan het bier, waardoor het zich onderscheidt van andere bieren.  

IPA staat bekend om zijn fruitige smaak in vergelijking met gewoon bitter bier. De smaak kenmerkt zich door zoete mout en fruitige hoparoma’s en -smaken. Hogere alcoholpercentages in een IPA maken de bitterheid prominenter; dit is de reden waarom sommige mensen de smaak omschrijven als droog bier. In tegenstelling tot regulier bitter, is IPA niet altijd bitter van smaak. Het hogere alcoholgehalte heeft de neiging om anders harde smaken te temmen, waardoor het bier nog aantrekkelijker wordt.

De combinatie van eten en IPA werkt het beste als beide elementen op zichzelf smaakvol zijn. Indiaas eten past bijvoorbeeld goed bij een IPA, omdat beide pittig en fruitig van smaak zijn. Vooral fruitige gerechten, zoals mango’s, ananas en mango’s, vullen het karakter van het bier goed aan. De combinatie van deze twee elementen creëert een smakelijke maaltijd die het karakter van zowel voedsel als bier versterkt zonder de ene smaak te overheersen. Er zijn veel voedingsmiddelen die goed passen bij een IPA, vooral die met sterke smaken die lijken op een IPA. Deze omvatten gekruid voedsel zoals jalapeñopepers of chilipoeder. Pittige gerechten vullen bittere smaken vaak goed aan vanwege het vermogen van de specerij om ze te compenseren. Sterke kazen zoals Parmezaanse kaas of gerijpte cheddar passen ook goed bij een IPA, omdat ze een vergelijkbare zoute smaak hebben die goed past bij de kenmerkende hoppige bitterheid van IPA’s. Bovendien vullen gerechten met een hoog eiwitgehalte – zoals gestoofd rundvlees – de bittere smaken aan. sterke smaken gevonden in IPA’s.